1.12.12

Siirtyminen Windows 7:stä Windows 8:aan

Windows 8:n Käynnistä-ruutu
Microsoft julkaisi lokakuun lopulla uuden työpöytäkäyttöjärjestelmän, Windows 8:n. "Kasi" keräsi erittäin paljon huomiota ja kritiikkiä jo kauan ennen virallista julkaisuaan uuden käyttöliittymänsä ansiosta. Kyseinen käyttöliittymä lainaa elementtejä Windows Phone 7:n puolelta, siinä nimittäin käytetään samankaltaisia "eläviä ruutuja" (live tiles). Käyttöliittymää on kritisoitu paljon siksi, että se on suunniteltu oikeastaan pelkästään kosketusnäytöllä käytettäväksi ja tuttu ja turvallinen käynnistä-valikko on poistettu kokonaan. Ja tottahan se on, Windows 8:n Käynnistä-ruutu (nk. Metro- tai Modern-käyttöliittymä) ja käyttöliittymä muutenkin ovat melko kankean oloisia hiirtä käytettäessä. Onneksi kasissa on sentään säilytetty myös normaali työpöytä, eikä Käynnistä-ruutuun itse asiassa tarvitse mennä juuri koskaan, jos asentaa ilmaisen korvikkeen käynnistä-valikolle.

Pokkin ilmainen Käynnistä-valikon korvike
Jos omistat aidon Windows 7-lisenssin, saat tammikuun loppuun asti Win7 -> Win8 -päivityksen 15:llä eurolla suoraan Microsoftilta Windows upgrade offerin kautta. 15 euron tarjous koskee vain 2012 kesäkuussa ja sen jälkeen ostettuja tietokoneita, mutta mikään ei estä tarjouksen saamista myös vanhempaa konetta käytettäessä. Täytyy vain syöttää upgrade offerin sivuille päästä keksityt tiedot tietokoneen hankinta-ajasta. Normaalisti päivitys maksaa 30 euroa. Päivityksen hankkiminen alehintaan oli itse asiassa hieman turhan monimutkainen prosessi. Erilaisia koodeja täytyy tilata sähköpostiin ja syöttää niitä sinne sun tänne, ennenkuin pääsee ostamaan Windows 8 -lisenssiä alennettuun hintaan. Lisenssi ostetaan suoraan samasta ohjelmasta, jolla uuden Windowsin voi myös päivittää vanhan päälle. Itse päätin olla tekemättä päivitystä ko. ohjelmalla. Sen sijaan latasin sillä Windows 8:n .iso -tiedoston (image- tai levynkuvatiedosto) tietokoneelleni. Tämän tiedoston voi halutessaan polttaa DVD-levylle, jolloin tulevaisuudessa on helppo asentaa Windows 8 uudestaan levyä käyttäen. Itse tein image-tiedostosta käynnistettävän (boottaavan) USB-tikun Windows 7 USB/DVD download toolilla. Nimestään huolimatta kyseisellä ohjelmalla on helppo luoda Windows 8:n image-tiedostosta käynnistettävä USB-tikku.

Windows 8 Upgrade Offerin tilaussivu.
Punaisella merkatut tiedot ovat
itse keksittyjä, jotta Windows 8-
päivityksen saisi halvemmalla.
Windows 8:aan päivitettäessä voi valita, haluaako säilyttää Windows 7:ään asennetut ohjelmat ja tiedostot, vai haluaako ns. puhtaan asennuksen, joka hävittää kaikki entiset tiedot. Olin asentanut Windows 7:n uudelleen vain muutamia viikkoja aiemmin, joten päätin kokeilla kuinka päivitys tiedostot ja ohjelmat säilyttäen toimisi. Kaverillani oli ollut huonoja kokemuksia samanlaisen Windows Vista -> Windows 7-päivityksen asentamisesta ja halusin nähdä toimisiko päivitys nyt paremmin. Hänellä Windows 7 käyttäytyi asennuksen jälkeen omituisesti ja epävakaasti, eivätkä läheskään kaikki entiset ohjelmat toimineet päivityksen jälkeen.

Windows 8-päivityksen asentaminen USB-tikulta oli erittäin nopeaa ja suoraviivaista, siinä kesti vain kymmenisen minuuttia. Päivityksen jälkeen Windows 8 kyselee muutamia tietoja, joiden syöttämisen jälkeen pääseekin käyttämään uutta käyttöjärjestelmää. Alussa shokki on melkoinen ja äitiä tulee ikävä, sillä Windowsin käyttöliittymä on tätä ennen pysynyt lähes täysin muuttumattomana Windows 95:stä lähtien, eli noin 17 vuotta. Siinä ajassa on todellakin ehtinyt tottua siihen, että Käynnistä-valikko löytyy ruudun vasemmasta alanurkasta ja että sitä klikkaamalla aukeaa kätevä valikko, josta näkee tietokoneelle asennetut ohjelmat. Olen nyt käyttänyt Windows 8:aa reilun kuukauden verran, ja kaikki vanhat ohjelmat ja pelit ovat toimineet täysin ongelmitta. Windows 8 vaikuttaa erittäin vakaalta, enkä ole kohdannut mitään ongelmia ainakaan tähän mennessä. Ainoa valittamisen aihe on nimenomaan kosketusnäyttöjä varten suunniteltu käyttöliittymä, joka jakaa koko käyttöjärjestelmän tavallaan kahtia. Esimerkiksi ohjauspaneeleja on kaksi kappaletta; toinen kosketusnäyttöjä varten suunniteltu, josta saa säätää vain muutamia asioita, ja toinen kunnollinen, joka onkin kaikille aikaisempia Windowseja käyttäneille varmasti tuttu. Muutenkin ohjelmat on jaettu niihin, jotka toimivat suoraan uuden Käynnistä-ruudun kautta, ja niihin, jotka toimivat työpöytäpuolen kautta. Esimerkiksi Googlen Chrome-selaimesta on omat versionsa työpöytäpuolelle ja Käynnistä-ruudun puolelle. Tämä aiheuttaa varmasti monille harmaita hiuksia ja päänvaivaa. Helpointa tuntuu olevan, kun koittaa unohtaa vain koko Käynnistä-ruudun olemassaolon ja keskittyy pysymään työpöytäpuolella. Tätä helpottaa Käynnistä-valikon korvikkeen asentaminen. Ilman tällaista korviketta joutuu melko usein hyppimään Windows 8:n työpöytäpuolen ja Käynnistä-ruudun välillä, joka on hiirtä käyttäen ärsyttävän kankeaa. Kuukauden käytön aikana uuden käyttöliittymän kommervenkkeihin kuitenkin on tottunut jo melko hyvin, eikä käyttöjärjestelmän käyttäminen tuota mitään ongelmia tai "mitäs nyt pitää painaa?" -tilanteita, joita alussa varmasti jokaiselle tulee. Yksi asia uudessa käyttöliittymässä itseäni kuitenkin erityisesti miellyttää, nimittäin Käynnistä-ruudun puolella pyörivien ohjelmien telakointi näytön laitaan. Tämä toimii myös työpöytäpuolelle siirryttäessä. Melko usein teenkin niin, että telakoin Windows 8:n oman Messenger- ja Facebook-chatin ruudun oikeaan laitaan koneella istuessani. Näin chatti pysyy koko ajan näkyvillä ja on helppo jutella muiden kanssa, kun ei koko ajan tarvitse kaivaa yksittäisiä chattiruutuja näkyviin tehtäväpalkista.
Keskusteluohjelma oikeaan laitaan telakoituna
Uusi Windows tuntuu myös käynnistyvän viitisen sekuntia edeltäjäänsä nopeammin, kun mitataan aikaa tietokoneen virtanapin painamisesta työpöydän avautumiseen.

Jos uudenlaisen käyttöliittymän opettelu ei pelota ja haluat olla mukana uusimman uuden käyttämisessä, en näe mitään syytä olla päivittämättä Microsoftin uutukaiseen käyttöjärjestelmään. Asentaminen on helppoa ja nopeaa ja käyttöliittymään tottuu kyllä melko nopeasti, vaikka se alussa vaikuttaakin ihan hirveältä. Windows 8 ei tosin tarjoa mitään uutta, jonka takia siihen pitäisi päivittää jos omistaa Windows 7:n. Ainoa syy siihen miksi itse päivityksen tein oli se, että pääsee kokeilemaan jotain uutta. Jos siis olet tyytyväinen Windows 7-käyttäjä etkä halua vaivata päätäsi uuden opettelemisella, kannattanee pysyä Windows 7:ssa ainakin toistaiseksi. Huhujen mukaan ensi kesänä julkaistaan suuri päivityspaketti Windows 8:lle, jonka sisällöstä ei ole muuta tietoa kuin että se on "merkittävä". Jos Microsoft on yhtään seurannut uuden käyttöliittymän aiheuttamaa kritiikkiä, niin päivityksen voisi olettaa tuovan tullessaan jonkinlaisen Käynnistä-valikon takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti